Een dierbare is overleden

Een overlijden

Krijgt u te maken met een sterfgeval, onderneem dan de volgende acties:

Bel eerst uw huisarts

We hebben speciaal voor  u een pagina aangemaakt met gegevens van huisartsen bij u in de omgeving.

De arts is degene die het overlijden moet vaststellen. Hij of zij verstrekt u de verklaring van overlijden. Deze akte is noodzakelijk voor het doen van aangifte van overlijden

Bel Roetman Uitvaartbegeleiding

U kunt ons dag en nacht bereieken. Wij komen dan naar u toe om de overledene (eventueel samen met u) te verzorgen. Daarna zetten we een aantal organisatorische zaken in gang en bespreken de uitvaart met u.

Leg belangrijke documenten klaar

Een overlijden vereist een zorgvuldige administratieve afhandeling. Zonder u te vermoeien met de details nemen wij u dit zo veel als mogelijk uit handen. Wel is het handig als u de volgende zaken klaar legt:

  • Het legitimatiebewijs van de overledene
  • Het legitimatiebewijs van de opdrachtgever van de uitvaart (mogelijk bent u dat)
  • Het trouwboekje of de partnerregistratie
  • Een adressenlijst
  • De gewenste kleding voor de overledene
  • De wilsbeschikking (indien aanwezig) Klik op Documenten.
  • De akte van overlijden (via de arts) zodat wij voor u indien gewenst aangifte kunnen doen
  • De mogelijke tekst en/of foto voor op de rouwkaart

Vervolg stappen

1 Inlichten van de Gemeente

De uitvaartverzorger zal u begeleiden bij het melden van overlijden bij de afdeling Burgerlijke Stand van de gemeente waar het sterven plaatsvond. Hierna zal de gemeente een Akte van Overlijden toesturen, welke u nodig heeft voor het regelen van verschillende formele zaken.

 
 

 

2 Begraven of cremeren

Er moet besloten worden of de overledene wordt begraven of gecremeerd. Wellicht had de overledene daar zelf wensen over. Anders mogen de nabestaanden erover beslissen.

3 Locatie van de dienst

Er zijn veel locaties waar de afscheidsdienst gehouden kan worden. U kunt zelf een wens voorstellen, of de uitvaartleider komt met verschillende optionele locaties.

4 Rouwbezoeken: waar en wanneer

Het is goed te begrijpen dat u niet de hele dag rouwbezoek in uw huis wilt. Het waar en wanneer uitnodigen van rouwbezoek is volledig in te delen naar uw wensen.

5 Rouwdrukwerk

Gebruikelijk is om uw omgeving op de hoogte te stellen van het overlijden middels rouwkaarten. Hierin is veel mogelijk. Uw uitvaartverzorger zal u begeleiden in uw opties.

6 Het kiezen van een kist

Kisten zijn er in diverse soorten en er is keuze uit veel materialen. Uw uitvaartverzorger zal u adviseren over de mogelijkheden op basis van uw wensen en budget.

7 Bloemen

Heeft u nagedacht over bloemen op of rond de kist? Een groot boeket of krans, veel kleur of voornamelijk witte tinten? Uw uitvaartverzorger begeleidt u in uw keuze.

8 Vervoer naar locatie

Het kan zijn dat er stukken gereden moeten worden van huis naar het uitvaartcentrum, de plek waar de dienst wordt gehouden, of naar de begraafplaats. Bespreek uw wensen omtrent het rouwvervoer en eventuele volgauto’s met uw uitvaartverzorger.

9 Invulling van de dienst

Heeft u specifieke wensen over de invulling van de dienst? Denk aan een fotocollage, speeches en muziekstukken, of wilt u juist graag een pastoor of uitvaartleider die de dienst begeleidt? Ook hierin is veel mogelijk. Bespreek het met uw uitvaartverzorger.

10 Condoleance

Na de dienst is er de optie voor een condoleance moment. Wilt u dat hier thee en koffie wordt geserveerd of een uitgebreide lunch of borrel? Er is veel tegenwoordig veel mogelijk, meer dan u denkt. Uw uitvaartverzorger zal u hierin adviseren.

11 Na de uitvaart

Na de uitvaart zal de uitvaartverzorger de uitvaart met u nabespreken. Heeft u nazorg nodig dan zal de uitvaartverzorger u een helpende hand bieden. Dit gesprek is tevens een moment om herinneringsproducten te bespreken. Uw uitvaartverzorger kan u hierin adviseren en u aan de juiste leveranciers van herinneringsmomenten koppelen.